Hout Tassen

Het hout wat ik ooit eens een boom was die ik met de buurman om zaagden lag al een tijd te drogen op een stuk aan de zijkant van de akker. Drie stapels, eik, berk en kleine en dunne stukjes van van alles. Dat hout moet ook gestapeld worden in de stal zonder dak. Ik begin vast voor dat mijn ouders komen. Van de aanhanger haal ik de huif eraf zodat het hout er makkelijker in gegooid kan worden. Ook niet ik op het stuk waar het hout op de akker ligt nog even het gras maaien. Afgelopen week was het voor de Dacia ook al lastig op zomerbanden in het hoge gras weg te komen. Als dat straks met een volle aanhanger ook is hebben we een probleem. Na het maaien stuur ik de auto met aanhanger de naar de eerste stapel hout en begin te laden. Even later stuur ik alles achteruit de oprit op richting de ingang van de stal zonder dak. Als ik achteruit rijdt komen mijn ouders voor uit achter mij aan. Als ik geparkeerd sta gaan we eerst koffie drinken.

Na de koffie ga mijn vader en ik aan de gang. Eerst demonteren we een ijzeren poort zodat we makkelijker kunnen lossen. Nog even iets verder achteruit met de aanhanger en we kunnen lossen. Dan lading 2…. en lading 3….. dan koffie en ik ga daarna de melk halen. De buurvrouw vraagt wat we aan het doen zijn en ik vertel dat we het hout aan het verplaatsen zijn. Ze zegt: Met jou aanhangwagen? …Ja. Waarom het je niet om de tractor met de aanhanger gevraagd! En of ze hem zo moet komen brengen. Even later staat de tractor met aanhanger op de akker bij het hout. We laden hem vol en ik stuur hem even later via het weiland achter ons naar de losplaats. Dat doen we zo 3 keer. Bij de tweede keer komt de buurman ook even helpen en als de tweede lading gelost is gaat hij weer. 

Het stapelen van het hout wordt afwisselend gedaan voor mijn ouders, Sol en ik. Meeste doen mijn vader en ik. Sol en mijn moeder gaan het lamsvlees, van het lam wat we gisteravond hebben meegekregen bij de buren, klaar maken voor het avond eten. Gisteravond komen de buren de koeien terug in de stal zetten en vertellen dat we mee moeten komen. Het lam wat voor ons geslacht is is klaar om verder te slachten. In de schuur bij de buren hangt een leeg lam zonder vacht. De buurman begint te snijden zoals je dat misschien kent van een echte slager. Sol en ik staan erbij en kijken er naar. De buurvrouw vraagt wat we ervan vinden om er naar te kijken. Waarop ik antwoord dat we normaal gesproken ander soort dingen op TV kijken. Ze moet lachen. Eng vinden we het niet en onpasselijk worden we er ook niet van. Zeker niet als je ziet hoe ze met het dode dier omgaan, het krijgt verdiende respect. 

Terug naar vandaag. Het lam was erg lekker. Na het eten doen mijn vader en ik nog even het laatste beetje hout wat niet gestapeld hoeft te worden en ruimen de boel op. Morgen maar eens een vrije dag (?) nemen.

Op de foto hieronder het hout wat van het dak af komt, best een aardige stapel. Dat kan weer een aardig kampvuur worden. Maar een kijken hoe het werkt met het aanvragen van een stookvergunning en wanneer dat dan zou mogen. Maar dat is voor later. Mochter er overigens een lezer zijn die denkt dat hij of zij er wat mee kan. Je mag het gratis komen halen hoor. Maar wel alles meenemen. Stuur maar een mailtje naar info@naargalicie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *