Brandstof

We moeten vandaag eerst even naar Chantada om een aanbetaling te doen voor de nieuwe pellet cv ketel. Eerst naar de bank om te pinnen en dan afrekenen bij de in de winkel. Dat moet allemaal eerst contant gedaan worden. Als de installatie staat moeten we de rest ook contant betalen. Alles wordt genoteerd natuurlijk. Het contant betalen heeft te maken met het verkrijgen van subsidie. De echte rekening krijgen we volgend jaar, dan krijgen we ook ons contant geld terug en moeten we betalen via een bank overschrijving. Beetje ingewikkeld misschien maar als we daarmee X procent subsidie krijgen vinden wij het best.

Als we thuis zijn gaan we aan brandstof werken. Sol heeft nog 12 savooikolen die gesneden en geblancheerd moeten worden, daarna moeten er nog een hoop paprika’s op een of andere manier klaargemaakt worden voor de vriezer. Sol werkt heel de dag zo’n beetje aan de brandstof voor ons.

Ik ga verder in de schuur. Gister vertelde ik dat er een tank weg moet en dat de andere tank op de vrijgekomen plaats moet komen. Ik had gister al wat plaats gemaakt om te kunnen werken en tanks van plaats te kunnen wisselen. In de tank die weg moet zit nog wat diesel, die moet er dus uit. Ik koppel alle leidingen af en begin de 50 liter die er in zit af te tappen. en giet die met een trechter door een zeef in de kunststof tank die ik op een karretje gezet heb zodat ik heb makkelijk kan verplaatsen. De 50 liter, blijkt echter geen 50 liter te zijn maar 500 liter. Wij dachten dat die tank leeg was, of althans bijna leeg was. We hebben de verwarming op een gegeven moment niet meer gebruikt omdat we geen nieuwe diesel wilde kopen. Eind maart en april hadden we dus niet in de kou hoeven zitten en hadden we nog gewoon de verwarming aan kunnen hebben. Vervelende is nu echter wel dat ik een kunststof tank op een karretje heb staan waar ruim 500 liter in zit. Hoe krijg ik die van het karretje af en op zijn nieuwe plek. Kan ik het karretje überhaupt nog verrijden? Gelukkig is het over gieten van de diesel niet altijd zonder morsen gegaan, alles is dus vettig. Van dunne MDF plaat maar ik rijplaten voor het karretje en op de plaats, een verhoging net zo hoog al het karretjes, leg ik ook een plaatje MDF om de tank hopelijk makkelijk op te schuiven. Wonder boven worden heb ik de volle tank eigenlijk zo op zijn nieuwe plaats staan. De lege ijzeren tank staat nu nog in de weg in de schuur. Die gaat morgen naar buiten.

Dan belt, zoals afgesproken, de buurvrouw naar Sol om te laten weten dat ik weer op de akker verwacht wordt om te helpen bij de rooien van de laatste rijen aardappelen. Gelukkig is het vandaag een stuk minder zonnig en dus minder warm dan gister. Na een paar uur zijn alle aardappelen in zakken gedaan en kan ik weer naar huis.

Prettig weekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *