Akker, Telescoop, Hout En Aardappelen.

Wat is de overeenkomst tussen Akker, Telescoop en Aardappelen? Geen idee natuurlijk. Blijf lezen en het wordt je duidelijk.

Vandaag een start gemaakt met de installatie van een vaste opstelling voor mijn telescoop op de akker. Ik had al eens een gat gegraven en daar een zeil in gelegd, zodat het met regen water in het zeil de grond er onder goed aangedrukt wordt. Water er uit gepompt, zeil weggehaald en cement aangemaakt. Twee emmers cement en wat keien in het gat in het midden gestort. Vervolgens een stukje van een betonijzer constructie er in gestoken.

Tijd voor iets ander. Voor Sol heb ik afgelopen weer lijstjes gemaakt waar borduurwerkjes in komen. Dat allemaal voor de buurvrouw. Die is vandaag jarig. We gaan de melk halen en nemen de ingelijste werkjes mee. De koe niet net aangesloten moet worden op de melkmachine moet maar even wachten. Eerst cadeautjes uitpakken. Buurvrouw is er blij mee, verder is er voor haar geen spraken van een verjaardag. Ze moet van ’s morgens vroeg tot net naar middernacht weken.

Hout drogen. Blijkbaar heb ik het idee hout drogen nooit begrepen. Hout wat ligt te drogen in de regen? Maar de buurman heeft het mij afgelopen zondag uitgelegd. Hout drogen heeft niets te maken met hout wat nat is. Het gaan om het drogen van de sappen in het hout. Die moeten drogen. De zon is daarbij belangrijk, maar ook regen is van belang on het hout als het ware te spoelen. Dat betekend dus ook dat het hout wat in het stalletje ligt te drogen, niet goed droogt. Samen met Sol het hout in de aanhanger geladen om het vervolgens op de hoop hout op de akker bij te gooien.

Ik ga weer even verder aan de vaste opstelling voor de telescoop. Er ligt iets bij ons op het terrein. Geen idee hoe het heet, het is een betonnen balk waar betonijzer opstaat en in zit. Ik slijp er 2 stukken van af van ongeveer 1 meter 20. Ze moeten in het gat komen liggen tegen het betonijzer wat er rechtovereind in staat. Als alles vierkant waterpas is en ondersteund is, kan ik er de betonnen pijp op zetten. Ook die staat nu perfect waterpas.

De buurman is op onze akker al twee keer met zijn tractor bezig geweest. Nu is hij er weer met de buurvrouw. De aardappelen gaan geplant worden. De kleine aardappelen kunnen zo in de machine achter de tractor. De grotere moeten door de helft, niet omdat ze niet passen, maar omdat we dan meer aardappelplanten krijgen. Als alle in de machine zit stappen de buurvrouw en ik achter op en rijdt de buurman de akker op. Omdat het niet zo heel veel aardappelen moeten we de machine een beetje helpen. De kettingen die de aardappelen transporteren moeten gevuld blijven en soms moet dat met de hand. Morgen de aardappelen van de buren, dan moet ik mee om te planten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *