Kastanjeboom En Kastanjes

De kastanjeboom bij ons in de wei, die er na een beetje wind steeds gehavender uit gaat zien een goede snoeibeurt gegeven. Eigenlijk is het niet goed een kastanjeboom  nu nog te snoeien. Maar als ik het niet doe, doet de wind het. Als ik het doe, zaag ik de takken netjes af, als de wind het doet worden ze eraf gerukt, dus al is het misschien verstandiger nu niet meer te snoeien aan een kastanjeboom, denk ik toch dat het beter is het nu nog even wel te doen. 

De eens zo mooie bolvormige kastanjeboom ziet er nu dus wat anders uit. En we moeten zeggen, het is even wennen, maar hij ziet er toch nog netjes uit.

Er is wel een hoop hout van af gekomen wat ik een paar dagen na het snoeien gesorteerd heb op kachelhout voor het stookseizoen 2025/2026. Ik heb wel een grove selectie gemaakt want aanmaakhout hebben we genoeg tot 2030, dus alles dunner dan ongeveer 5 cm ligt op een hoop die ik ergens in het bos moet dumpen. Al het andere gaat naar de camping om te drogen.

Wind of geen wind, het regent op het moment ook kastanjes. We hebben ooit al eens geprobeerd er wat mee klaar te maken, maar dat vonden we niet lekker. Kastanjes verzamelen en dan ergens in leveren en er 1 euro ofzo per kilo voor te krijgen doen we ook niet. Te veel (pijnlijk) werk voor veel te weinig geld. Een jaar of twee terug, nam de vorige huurster van onze weilanden wel eens wat mee, voor de varkens, zij ze er altijd bij. Maar daar geloven we niets van. Dit jaar hebben we al twee keer zigeuners gezien die alles op de weg op rapen. Als ze slim zijn dan komen ze even vragen of ze in het bos ook mogen rapen. Dat mag, want wij doen er niets mee. Maar wel even vragen. 

De opa van baas Pablo.

Oude man die zich verveelt. Afgelopen dinsdag zag ik hem met een emmer de wei in lopen tussen de koeien. Ik dacht dat hij dennenappels ging zoeken om de kachel mee aan te maken. Maar nee, zo blijkt een dag later, hij was kastanjes gaan zoeken, vertelde hij. Helaas was het niet veel te halen voor hem, want koeien eten ook gewoon kastanjes. Ik heb hem verteld dat hij bij ons gewoon kastanjes kan gaan zoeken als hij dat wil. Ik weet alleen niet of hij het helemaal begreep wat ik bedoelde. Ik heb in ieder geval een emmertje kastanjes bij elkaar geraapt voor hem.

Afgelopen Weekend.

Het was feest in Santa Cristina. Dat is een dorpje in de gelijknamige parochie. Wij horen niet bij die parochie. Maar het feest in die parochie is leuker. Er zijn minder mensen en van die mensen kennen we er meer. Dansen doen ze ook, maar dat is aan Sol en mij niet besteed en doen we dus ook niet. Geen idee of een polonaise een dans is, maar mocht dat zo zijn, dan is dat de enige dans waar in ieder geval ik wel aan mee doe. Als het gedaan is met de polonaise, wordt er na de hukkelbuk (verschrikkelijk Amerikaans cowboy achtig line dance gedoe)  iets anders ingezet, wat op een soort polonaise lijkt, maar een die dan weer niet een is waar ik aan meedoe. Je zal maar net een winderig type voor je hebben! 

Het feest in Santa Cristina was vrijdag. Op zaterdagmiddag en avond was het weer feest bij de opa en oma van baas Pablo. Tussen het werk met de koeien door zijn we dus ons buikje rond gaan eten bij opa en oma. Louis, de huurder van onze weilanden, belde op zaterdagmiddag met Sol om te vragen of we ‘s avonds bij hem kwamen eten. Al was het daar gezellig, de vorige keer, we hadden al een eet afspraak staan. Nog even en er wordt gevochten om ons 😉

Een vroege blogpost deze keer. En oja…. er gaat wat veranderen. Meer daarover in de volgende blogpost.

5 reacties

  1. Dan ook maar een vroege reactie. De meeste mensen zijn bang voor veranderingen en nu laat je die mensen een week in angst. Die dorps feesten zijn meestal ook niet aan ons besteed. Groetjes uit de Dominicaanse Rep. eind van het jaar weer naar Galicia

  2. Hola,

    Het was wel schrikken om de gehavende kastanjeboom zo te zien. Zo erg had ik het me niet voorgesteld. Maar je hebt gelijk, wel of geen snoeiseizoen, mooi recht afzagen is altijd beter dan afgescheurde takken en je hebt weer een hoop stookhout. Zo te horen is het ook weer feest en eetseizoen bij jullie. Er zijn ergere dingen om ruzie over te maken dan om jullie uit te nodigen voor een etentje. Maar wel leuk te horen dat jullie er echt bij horen natuurlijk ook al is “dansen” nog voor verbetering vatbaar. Jammer dat je geen miljonair wordt van kastanjes rapen laat dat dus maar aan anderen over. Ben, net als Erik, benieuwd wat er gaat veranderen aan de blog.

    Houdoe

  3. Hoi Rob en Sol,
    Wat is dat nou, geen gedans voor jullie!!
    Je boom ziet er naar zijn snoebeurt er toch weer goed uit maar je heb je zelf wel in het zweet moeten werken. Vandaag is het hier erg warm geweest. Je vader is de buiten boel aan het verven het wordt heel mooi de kozijnen zijn nu donker grijs. Gr. Ma

  4. De kastanjeboom ziet er best nog wel mooi uit. Er is wel veel hout van af gekomen. Is veel opruimwerk weer voor je te doen. Wat leuk dat jullie zo veel feestjes hebben en overal te eten gevraagd worden. Je kunt kastanjes met een kruis inkerven en in de oven poffen en dan met een beetje zout bestrooien. In Duitsland betaal je tussen de 3 en 5 euro voor een zakje op de Kerstmarkten. Ook kastanjepuree is best wel lekker, dat kun je met wild en spruitjes (hebben ze die in Spanje?) eten. Ik ben benieuwd wat er gaat veranderen. Groeten voor jou en Sol en alle dieren een flinke aai.

  5. De boom ziet er toch nog heel mooi uit hoor na de snoeibeurt. Het is een goed idee van je geweest om het te doen want wie weet als de wind takken had gebroken er meer schade was. Ik vind kastanjes lekker alleen het pellen en de vel eraf krijgen lukt me nooit niet goed. We hebben hier net een goede onweersbui gehad met behoorlijk wat water. Dus het word laarzenweer om buiten te kunnen lopen. Leuk om steeds uitgenodigd te worden om te komen eten. Best spannend wat er gaat veranderen we wachten geduldig af. Fijn weekend.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *