Internet

Het is zover, we hebben Starlink. Toen we in Galicië aankwamen in 2021 hadden we natuurlijk geen internetaansluiting. De 4G ontvangst met de mobiele telefoons was ook niet om over naar huis te schrijven. Hoe krijgen we hier een ‘normale’ internetverbinding? Via de satelliet van SkyDSL. Als we een week later de spullen in huis hebben, heb ik de schotel zo aan huis gemonteerd, er moesten wel 2 bomen wijken voor het vrije zicht wat de schotel op de satelliet moet hebben. De hele installatie is zo gedaan en we hebben daarna een hele snelle verbinding. Als het bewolkt is, is de snelheid wel wat lager, maar blijft voldoende. Na ongeveer 14 dagen is het internet niet vooruit te branden. Bellen en mailen waarom dat is. De verklaring is simpel van SkyDLS, (even simpel) de satelliet krijgt per maand 100 Terabyte, daar moet iedereen op de satelliet het mee doen. Als er dan iemand is die voor 99 Terabyte aan films download aan het begin van de maand, dan is er voor de rest van de maand nog maar 1 Terabyte voor iedereen en dus gaat de snelheid drastisch omlaag. Gaat dat veranderen?  Nee! Oke, dan gaat de schotel van de muur en sturen we alles voor het einde van de proefperiode terug naar Duitsland. 

4G internet dan? We laten ons door Galichip in Chantada voorlichten door een van de mannen in de winkel. Het moet als een speer werken, dus nemen we 4G internet van Galichip. Of we de 4G router willen huren of kopen. Kopen, want dat blijkt uiteindelijk goedkoper. Als een speer werkt het zeker niet. Als we bij de heren in de winkel gaan vragen of er iets mis kan zijn, blijken we niet goed geholpen te worden. Hij zijn twee van die mannen in de winkel die graag mensen helpen als ze vrouw zijn, jonger dan 30 en een goed voorkomen hebben. Sol en ik voldoen daar niet aan. Bijna iedere week moet ik met de router terug, ze resetten dan iets en dan werkt het weer. Dan vraag een van die dombo’s naar het wachtwoord om in te loggen in de router. Raar? als je wat reset moet je inloggen. Ik vraag me af wat ze dan telkens doen met de router. Maar op de vraag kan ik geen antwoord geven, ik heb er nooit een wachtwoord in gezet. En als Admin niet werkt, dan heeft iemand er al eens een wachtwoord ingezet en hebben we dus een tweedehands router gekocht voor de prijs van een nieuwe. Als we op een gegeven moment het abonnement stopzetten bij Galichip vinden de mannen in de winkel dat niet erg, ik heb toch geen tieten en ben ouder dan 30.

We gaan wel verder met 4G internet, maar dan bij Internetdeza. De website van Internetdeza belooft geen gouden bergen als het om snelheid gaat. Ismael van Internetdeza komt langs om te kijken wat we nodig hebben. Ook zijn 4G is niet goed, maar hij komt met een oplossing. Er blijken bij ons namelijk geen zendmasten in de buurt te staan waar we vrij zicht op hebben en richtantennes bieden daarom een oplossing. De antennes moeten we zelf komen en Ismael komt om te helpen bij de installatie. Ik monteer alles en als hij er is, gaan we de antennes uitrichten op een zendmast waar we vrij zicht op hebben. Deze mast staat echter wel 30 km bij ons vandaan. Maar het werkt wel! We blijven echter wel problemen houden want ook nu weer moet er regelmatig gereset worden. De router van Internetdeza is van Internetdeza, en Ismaël moet dus telkens inloggen om te kunnen resetten, maar als de router geen verbinding maakt met de zendmast dan wordt het lastig en moet hij dus naar ons toe komen. Op een gegeven moment lijkt het hem toch maar verstandiger om ons het wachtwoord te geven om in te loggen en zelf te resetten. Niemand heeft een idee waarom, maar de 4G zendmast verbreekt eens per dag de verbinding en die moeten we 9 van de 10 keer zelf herstellen door een reset te geven. De service van Ismaël en Internetdeza is goed, maar de prijs van 40 euro per maand is aan de hoge kant voor de snelheid die we er voor krijgen. 

Bij wet is het in Spanje verplicht dat iedereen een goed werkende internetaansluiting moet kunnen krijgen voor 35 euro per maand. In rap tempo, moet er daarom in een glasvezelnetwerk geïnvesteerd worden in de rurale gebieden. Bij ons in de omgeving neemt Xanela dat voor haar rekening. In september 2023 sluiten we een contract af, dat doen we met een aantal buren tegelijk, met het idee dat de glasvezel dan sneller komt. Het contract treedt in werking zodra we aangesloten zijn. Maar de lui van Xanela hebben niet zo’n haast. Bijna een jaar later is de glasvezel hemelsbreed zo’n 600 meter bij ons vandaan. Om bij ons te komen moeten ze nog zo’n 4 kilometer gaan. Alleen het is vakantie en niemand heeft zin. Als we gaan vragen bij Xanela dan is het antwoord telkens dat ze binnen een week terug bellen. In Xanela heb ik dus geen vertrouwen, en een dunne glasvezel die om bij ons te komen langs een route met een hoop bomen die niet weten of ze volgende week nog staan, geeft mij ook niet veel vertrouwen. Xanela, mag de glasvezel houden en we hebben ons contact laten vervallen.

Starlink

Na een oproep op het blog heb ik een hoop positieve reacties gehad over Starlink. Ik heb me ook suf gekeken op youtube over Starlink, en nergens kan ik iemand vinden die iets negatiefs heeft te vertellen. Na nog met Remko, een Nederlander met Starlink waar we wel eens op de koffie gaan, ook nog over Starlink gesproken. Daarna hebben we de knoop doorgehakt, want het kost weer extra om een installatie aan te schaffen, en Starlink besteld. 

De installatie is kinderspel! Een handleiding lees ik nooit, bij Starlink blijken ze te weten dat de meeste mensen die niet lezen, het is zo simpel dat er alleen een tekening bij zit hoe je het stekkertje in de router moet steken. Met behulp van een app op je telefoon regel je de rest, maar ook dat is voor een digibeet die zijn of haar naam kan schrijven een makkie.

Als we afgelopen week de Starlink doos binnen krijgen, zet ik de antenne buiten, steek het stekkertje in de router, steek de stekker van de router in het stopcontact en maak met de app verbinding met de router. Daarna gaat alles vanzelf. Als de antenne verbinding heeft gemaakt met een van de starlink satellieten is er een internet verbinding met een snelheid die ik nog nooit gezien heb! Tijd om te spelen 🙂 

De antenne kan natuurlijk niet zo buiten blijven staan, voor je het weet komt en een duister type hem meeneemt. Dezelfde dag gaat de antenne nog het dak op. Ik zet hem klem onder de zonnepanelen. Volgens de app is dat nog beter dan gewoon buiten op de grond. De app geeft nu namelijk aan dat de antenne geen vrij zicht heeft. 

Als je Starlink besteld, kun je allerlei opties mee bestellen, zoals verschillende bevestigingsbeugels. Maar die zijn prijzig, ik heb er dus niets extra’s, voor montage, bij besteld. Mijn plan is om de antenne op de paal te monteren, waar nu ook (nog) de richtantennes van de 4G op zitten. Maar er blijkt nog een betere optie, zo bedenk ik mij de volgende dag als ik op het dak een kijkje neem hoe de antenne vast te zetten aan de paal. Als ik namelijk gebruik maak van uitstekende delen van de constructie van de zonnepanelen, dan hoef ik alleen maar twee metalen strips te maken om de voet van de antenne op te bevestigen. De antenne is dan ook steviger gemonteerd en kan niet wiebelen in de wind. Zo gezegd, zo gedaan getuige het filmpje hieronder.

De snelheid. We hebben nu Starlink en 4G en de routers liggen beide op dezelfde plaats. In de app van Starlink kun je een snelheidstest doen. Maar ik heb daarbij het idee dat dan de slager zijn eigen vlees keurt. Ik gebruik dus gewoon een gangbare snelheidstest, die voor alle verbindingen te gebruiken is.

We hebben het natuurlijk nog maar net, en we hebben nog niet alle weertypes gehad. Maar ik ben positief. Als ik met mijn telefoon de snelheid test van 4G en gelijk daarna Starlink dan denk ik een goed beeld te hebben van de verschillen in snelheid. Ik heb op verschillende momenten van de dag getest, we hebben zon, bewolking en regen gehad tijdens het testen. De snelheid van Starlink wint het altijd van 4G. Bij beide is het telkens verschil in snelheid in, maar dat zijn geen dingen waar we last van hebben. TV kijken op twee laptops was nooit een probleem met 4G (van internetdeza). Ik moet ook wel opmerken dat 4G (en 5G) het bij ons beter doet als ik 100 meter onze wei in loop, zodat er minder bomen zijn tussen mij en andere zendmasten, dan haal ik met 4G ook wel eens de snelheden van 100Mbps. Hieronder een lijst en tabel met meetgegevens van de afgelopen dagen.

Klik op de tabel voor een groter formaat.

Starlink heeft verschillende installaties, generaties 1 tot en met 3. Generatie 2 is in de uitverkoop en is een stuk voordeliger dan 3. Probleem bij generatie 2 is dat de router alleen WIFI heeft. Heb je ook gewoon een computer in huis die met een kabel aangesloten is, dan heb je bij generatie 2 een soort adapter nodig. Hierop kun je dan met een kabel iets aansluiten wat met een kabel aangesloten moet worden op internet. De WIFI van de Starlink router is net zo goed of slecht als van een andere router. Bij ons in huis met de muren heel dik komt de WIFI niet ver. Wij hebben in huis dan ook op verschillende plaatsen in huis routers staan, die met kabels verbonden zijn met de hoofd router en dat is op het moment nog de 4G router. Om hetzelfde in huis te blijven houden, heb ik een extra router gekocht, die op de Starlink router moet worden aangesloten, deze gaat dan WIFI en bekabeld internet verzorgen door heel het huis en buiten. Met het posten van deze blogpost is de extra router nog niet binnen.

In de Starlink app is van alles te zien en maar weinig in te stellen. Het idee met heel starlink is dat iedereen het moet kunnen installeren en gebruiken. Het hebt wel de mogelijkheid om je WIFI netwerk van Starlink een andere naam te geven dan de standaard naam, bij ons heeft het de naar StarlinkFrean, het wachtwoord kun je ook instellen, van van ons is ….. zeg ik pas als je op de koffie komt 😉 Verder zijn er nog wat dingen aan en uit te zetten, waaronder de verwarming om sneeuw af te smelten, mogt dat er op liggen. In de app kun je ook zien of de schotelantenne vrij zicht heeft. Hoe langer de installatie aan staat, hoe duidelijker de schotel aangeeft hoe het zicht is. Ook kun je in de app, met je camera in je telefoon zelf kijken hoe vrij je zicht is. Ik kan je aanraden het aan de schotelantenne en de app over te laten, want rondjes draaien op dan is niet verstandig. In de app dus ook een Starlink snelheidstest. Er is een simpele test die laat de download- en uploadsnelheid zien. Er is ook een geavanceerde test. Die laat de snelheid tussen de schotelantenne/router en de satelliet zien én de snelheid van de WIFI van de router naar je telefoon. Die snelheden zien er telkens beter uit dan de snelheid die ik met de snelheidstest gedaan heb.

Hoe Starlink precies werkt weet ik ook niet. Maar zoals ik begrijp zou het als volgt moeten werken. De schotelantenne van je Starlink installatie, maakt verbinding met een (of meerdere ?) Starlink satelliet. Het netwerk van Starlink satellieten staat met elkaar in verbinding. De Starlink satellieten staan weer in verbinding met grondstations om uiteindelijk verbinding te maken met internet.  Hieronder een foto (van internet) van een Starlink satelliet en een grondstation.

De verbinding is stabiel, al is er telkens veriatie in de snelheid van het downloaden tijdens het testen. Van de variatie in de snelheidheb je geen last als je gebruik maakt van internet, of tv kijt via internet, zoals wij doen. De verbinding heeft een keer een dip laten zien in de snelheid, maar ook daar hadden wij geen last van. Als ik bij de test resultaten kijk, dan lijkt de variatie in snelheid te komen door het grondstation waar verbinding mee gemaakt wordt, maar zeker weten doe ik dat niet.

Op de link eronder kun je op een website kijken waar al de Starlink satellieten zich bevinden. https://satellitemap.space/?constellation=starlink

En zo ziet het er bij ons op dak uit.

Wordt vervolgt als we langer gebruik maken van Starlink.

Vragen? Mail me even info@naargalicie.nl

Recties staat uit bij deze blogpost.