1 Mei, Dag Van De Arbeid

De dag van de arbeid, nou dat heb ik geweten! 7 uur uit bed. Half 9 ben ik de wand aan het schuren die ik gister in de grondverf gezet heb. Daarna gaat de wand voor de tweede keer in de grondverf.

Als ik met schilderen klaar ben is het tijd om de melk te gaan halen. Onderweg kom ik de buurman in zijn tractor met kar tegen. Hij is onderweg naar het weiland dat een beetje verscholen ligt in het bos. Ik zeg dat ik even melk ga halen en er dan aan kom. We gaan de dag van de arbeid vieren door het omzagen van bomen. De eerste boom die er aan gaat is een oude eik. Na het vakkundig omzagen van de boom gaat de buurman verder met de kettingzaag, maar niet voor we een pauze genomen hebben. Net als met het uitmesten van de stal van een tijdje terug, krijg ik een blikje fris en neemt de buurman een pilsje. We gaan verder. De gezaagde stukken gooi ik op de kar. Een dingetje hier bij, als je veel dingen van 5 kilo oppakt en dat een hele dag doet, dan weegt 5 kilo op een gegeven moment voor je gevoel meer. Dat is met gezaagde stukken boom ook zo. Eerst heb je de stukken tak, als die door gaan weken komt de stam aan de beurt. Ik kan je vertellen dat een stuk eik van ca 80 jaar oud zwaar is, zeker als je al een hele tijd 5 tot 10 kilo op een kar aan het gooien bent. Als de eik in stukken op de kar ligt is het tijd voor siesta.

2 uur later zijn we terug en gaan scheuten van een stronk van een berk er aan. Die staat precies op de erfafscheiding, een muur van keien. 4 scheuten aan onze kant, met een doorsnede van ca 20 cm gaan om. Voor de buurman alles aan stukken zaagt is het eerst tijd voor een pauze. De buurman haalt een lederen kruik te voorschijn. Wijn, zegt hij. Wil je ook? Ja, maar ik heb geen glazen bij. Maar dat blijkt niet nodig.

We gaan weer verder maar houden wel met regelmaat een wijn pauze. Als alles van de berk ook op de kar ligt is het tijd om het hout af te voeren. De buurman zegt dat ik mee kan rijden in de tractor. Maar als ik zeg dat ik onder de koeien stront zit lacht hij en zegt dat ik er dan niet in kom. Op de akker legen we de kar. Sol komt kijken. Er is echter iets wat we niet begrijpen, al het hout is voor ons. Wij wisten niet beter dat we samen bomen zouden kappen en het hout 50/50 zouden verdelen. Nee, zegt de buurman, wij hebben genoeg. Dat betekend dus dat hij heel de dag voor ons aan het werk is geweest!

Het is 10 uur in de avond en de dag van de arbeid zit er op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *